YAZILIMIN KISA TARİHİ


Yazılım, bilgisayarın fiziksel bileşenlerinin yani donanımlarının(işlemci, bellek vs.) bazı işleri gerçekleştirmesine yarayan komutlar dizisidir. Önceki ifadeye ek olarak komutlar dizisi, belirli işleri yaptırmak için bir araya getirilerek programlar oluşturulabilir. Anlayacağınız üzere yazılım, yapılacak işe göre farklı çeşitlere ayrılabiliyor.

Yazılım teorisi ilk olarak Alan Mathison Turing’in 1935’de Computable numbers with an application to the Entscheidungsproblem (Decision problem) adlı yazısında öne sürülmüştür. Yazılım kavramının ne zaman ortaya çıktığından bahsedicek olursak. Yazılım(software) kavramı 1950’lere kadar kullanılmamıştı ki ilk kez 1958’de John W. Tukey tarafından yazılı olarak kullanılana dek.

Gelelim yazılımın kullanılışının tarihine. Şu an yaşadığımız döneme ait yazılım oluşturulmadan önce bilgisayarları programlamak için farklı teknikler denendi. En başta delgi(delikli) kartları vardı. Bu kartlarda sıralarca noktalar bulunmaktaydı ve eğer bu noktalar delinmiş ise sıfırı, delinmemiş ise biri temsil ediyordu.



Bazı ilk bilgisayarlar direkt olarak ikili sistemde programlanmıştı fakat ikili sistemde programlama yapmak can sıkıcı bir işti ve bunun altından kalkabilen az sayıda insan vardı. Bugün kullandığımız bilgisayarlar hala insan dilinden anlamıyor ve hatta ikili sistem olan birler ve sıfırlar serisi üzerinden çalışıyorlar.


Programlama işini kolaylaştırmak için farklı programlama dilleri geliştirildi ve yazılımın ortaya çıkışına vesile oldu. Bilgisayar kullanıcıları yazılım ara yüzleri üzerinden bilgisayara talimat verebiliyor hale geldi. Bu talimatlar yazılım aracılığıyla bilgisayarın anlayabileceği dile çevriliyordu diyebiliriz. Bu zamana kadar bir sürü programlama yazılımı oluşturulmuş olsa da birçoğu topluluğun kullanımı için değil; bilim insanları ve büyük şirketler içindi. Bu programlar hesaplama için kullanıldığından çoğunlukla bilim insanları ve büyük şirketler, kendileri, bu programları geliştiriyordu. Bu durumun bazı avantajları vardı: Kullanıcının belirli istekleri üzerine tasarlanmıştı ve kullanıcı programın ne yaptığını tam olarak anlayabiliyordu. Fakat dezavantajları daha fazlaydı. Her şirket ve laboratuvar bilgisayarı programlayabilen birisini bulundurmak zorundaydı ayrıca yazılan program sadece o sistem için geçerliydi yani diğer bilgisayar sistemlerine aktarılamıyordu.


Sonraki dönemlerde kişisel bilgisayar kullanımın ilerlemesine bağlı olarak programlama dilleri oldukça gelişti. Assembly diliyle başlayıp, fonksiyonel programlama ve nesne tabanlı programlama yapabilmek için farklı düzeylerde diller geliştirildi. Yazılımlar, günümüze geldikçe karmaşık bir anlama ve işleve sahip olsa da kullanım amacımıza hizmet edebilecek şekilde geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.

Yakında e-posta bülteni ile sizlere haftada iki kez konuk olacağız. Siz de bültenlerimizden anında haberdar olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.




Yorumlar

Popüler Yayınlar